Steroider

Dopingstoffer hedder egentlig 'anabole og androgene steroider' eller sommetider 'anabole steroider'.

Stofferne bruges af læger til et genopbygge musklerne , f.eks. efter forbrændingsskader. De bruges også til at øge slagtevægten hos dyr. Typisk misbruges stofferne til at få større muskler i forbindelse med styrketræning

Udseende

Findes både som tabletter og til indsprøjtning.

Indtagelse

Dopingstoffer indtages typisk som 'en kur' over nogle dage eller uger i kombination med et træningsprogram. Der indtages ofte mellem 10 og 200 gange mere end ved lægeordineret, medicinsk brug.

De fleste illegale brugere af anabole steroider er enten eliteidrætsfolk, der vil forbedre deres præstation eller det er unge mænd, der gerne vil have store muskler hurtigt.

Virkninger og bivirkninger

Anabole, androgene steroider stimulerer produktionen af protein i kroppen. Derfor virker de muskelopbyggende. (Det er den anabole virkning). Men da midlerne består af enten det mandlige kønshormon testosteron eller syntetiske efterligninger af testosteron, har de også en virkning på kønsegenskaberne (Den androgene virkning). Det er f.eks. testosteron, der påvirker at mænd får skæg og en mørk stemme.

Testosteron kan imidlertid omdannes til kvindeligt kønshormon (Østrogen). Derfor kan en bivirkning være at mandens testikler holder op med selv at producere testosteron. De svinder istedet ind. Mænd kan også blive impotente, sterile og få forstørrede (kvindelige) bryster. Altså det modsatte af det, man gerne ville opnå. Andre bivirkninger kan være hårtab, leverskader, åreforkalkning og psykiske problemer som f.eks. depression.

Oprindelse og historie

Syntetisk testosteron blev først fremstillet i 1930'erne. I 50'erne begyndte stofferne at blive brugt af idrætsfolk. Særligt indenfor atletik og styrketræning. I 1975 blev det forbudt at bruge stofferne ved olympiader og sidenhen også andre idrætsbegivenheder.

I Danmark har det siden 1993 været forbudt at fremstille, sælge, opbevare og bruge anabole steroider til andet end sygdomsbehandling og forskning.

Kilde. Uturn

×

Cookie info